Το χρυσό μου κόσμημα μαύρισε. Μήπως με ξεγελάσανε στα καράτια;

Η γενική απάντηση που δίνουμε σ'αυτό το ερώτημα είναι «όχι».

Μπορούν τα χρυσά κοσμήματα να μαυρίσουν και γιατί; 

Ο κύριος λόγος που συνήθως μαυρίζει ένα κόσμημα είναι η... χημεία! Κατά τη χρήση του, ένα κόσμημα μπορεί να ακουμπήσει σχεδόν ό,τι και το δέρμα σας. Ειδικά τα κοσμήματα του χεριού έρχονται σε επαφή με διάφορα χημικά στοιχεία που ίσως δεν αντιλαμβάνεστε καν.

Με τον ίδιο τρόπο που είναι πιθανό η σύσταση μιας κρέμας, ενός καλλυντικού ή ενός απορρυπαντικού να κάνει το δέρμα σας να κοκκινίσει, να βγάλει εξάνθημα ή ακόμα και να ξεφλουδίσει, έτσι και η αντίδραση με το χρυσό μπορεί να έχει εμφανές αποτέλεσμα (μαυρίλα, στίγματα, «νερά»).

Ο πιο εύκολος τρόπος να διατηρείτε τα κοσμήματά σας σε καλή κατάσταση είναι να αποφεύγετε να τα φέρνετε σε επαφή με χημικά. Θυμηθείτε να αφήνετε την κρέμα χεριών να απορροφηθεί και το άρωμα να στεγνώσει πρώτα, πριν φορέσετε τα κοσμήματά σας. Θυμηθείτε να αφαιρείτε τα δαχτυλίδια και τα βραχιόλια σας αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε καθαριστικά.

Η επαφή με αντισηπτικά και ισχυρά σαπούνια που χρησιμοποιεί το ιατρικό προσωπικό δεν αρέσει καθόλου στα χρυσά σας κοσμήματα και μπορεί να προκαλέσει φθορά και στις πολύτιμες πέτρες. Επίσης, ο πολύ ισχυρός ιδρώτας είναι πιθανό να στιγματίσει ή να σκουρύνει το λούστρο του κοσμήματός σας.

«Ναι, αλλά της φίλης μου που τα φοράει συνέχεια δεν μαυρίζουν»

Τα χρυσά κοσμήματα κατασκευάζονται από κράματα ευγενών μετάλλων, με κύριο συστατικό το χρυσό. Οι αναλογίες είναι οι ίδιες, αλλά οι συνδυασμοί μετάλλων πολλοί. Είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς ποια δύο ή περισσότερα στοιχεία αντέδρασαν μαζί για να κάνουν το κόσμημά σας να μαυρίσει.

Σε κάθε περίπτωση, έχετε υπ'όψιν σας ότι τέτοιου είδους φθορές είναι απλώς εξωτερικές και το μόνο που χρειάζεται είναι να αφήσετε το κόσμημά σας για λίγες μέρες στον κοσμηματοπώλη σας για να ξαναγίνει σαν καινούργιο.

Και μην ξεχνάτε ότι η μεγαλύτερη εγγύηση για την αγορά ενός κοσμήματος αποτελεί ο ίδιος ο κοσμηματοπώλης σας. Δείξτε την εμπιστοσύνη που αρμόζει στα καταστήματα με ιστορία και όνομα στο χώρο και να είστε βέβαιοι ότι κι εκείνοι θα σας την επιστρέψουν συνδυασμένη με άψογη εξυπηρέτηση!