Πως να περιποιηθείτε τα κοσμήματα σας μετά τις διακοπές

Καθώς και ο Σεπτέμβρης πλησιάζει στο τέλος του, έχετε σίγουρα επιστρέψει από τις διακοπές σας και έχετε ήδη ή σχεδόν ξαναβρεί τους ρυθμούς σας.

Υποθέτουμε ότι έχετε αδειάσει πια τις βαλίτσες, έχετε τακτοποιήσει ό,τι πήρατε μαζί σας στο ταξίδι σας και έχετε φροντίσει όλα όσα χρειάζονταν περιποίηση.

Όλα; Και τα κοσμήματά σας;

Ιδανικά, πριν φύγετε, διαβάσατε και μάθατε απ'έξω όλες τις συμβουλές που σας έχουμε δώσει για το τι να κάνετε και τι όχι με τα κοσμήματά σας κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Αν, παρ'όλα αυτά ήσαστε όχι και τόσο... προσεκτικές μαζί τους, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε βήμα βήμα τις παρακάτω οδηγίες, για ένα σπιτικό spa για τα κοσμήματα που έκαναν διακοπές μαζί σας.

Καθαρισμός κοσμημάτων από κατάλοιπα

Καθαρισμός κοσμημάτων από κατάλοιπα

Αν φορούσατε κοσμήματα στην παραλία αλλά δεν τα καθαρίζατε σχολαστικά κάθε μέρα, είναι βέβαιο ότι έχουν κατάλοιπα από αλάτι, άμμο και αντηλιακό.

Σε ένα μπωλ, ετοιμάστε χλιαρή σαπουνάδα με μερικές σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων και βουτήξτε τα κοσμήματά σας για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια, και με μια μαλακή οδοντόβουρτσα, καθαρίστε με προσοχή, ειδικά ανάμεσα σε δόντια και πέτρες, ώστε να φύγει ό,τι υλικό έχει πιαστεί εκεί. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με άφθονο νερό.

Σκουπίστε προσεκτικά και αφήστε να στεγνώσουν εντελώς όλα τα κοσμήματα που πλύνατε, ειδικά αν πρόκειται να τα αποθηκεύσετε. Η αποθήκευση με υγρασία είναι πολύ κακή ιδέα.

Προσοχή! Μην χρησιμοποιήσετε πιο σκληρό καθαριστικό από το απορρυπαντικό πιάτων και τίποτε πιο παχύρρευστο και κυρίως οδοντόπαστα σε κοσμήματα με πέτρες που στηρίζονται σε δόντια. Δεν θα μπορέσετε να ξεπλύνετε επαρκώς την πάστα που θα έχει χωθεί ανάμεσα σε πέτρες και δόντια με αποτέλεσμα να σκληρύνει και να στερεοποιηθεί.

Επίσης, αγνοήστε πλήρως το βήμα 1 αν πρόκειται για κοσμήματα στολισμένα με μαλακές και πορώδεις πέτρες, όπως μαργαριτάρια, σμαράγδια, οπάλια, τυρκουάζ, σοδαλίτες και λάπις λάζουλι, μαλαχίτες και κοράλια.

Καθαρισμός κοσμημάτων μετά τις διακοπές

Έλεγχος για φθορές στα κοσμήματα

Πριν επιστρέψετε τα κοσμήματά σας στη μπιζουτιέρα σας, κάντε ένα προσεκτικό έλεγχο για τυχόν φθορές που μπορεί να έχουν προκληθεί.

Ιδανικά καθίστε κάπου με καλό φωτισμό και, αν έχετε, χρησιμοποιήστε έναν μεγεθυντικό φακό, ιδιαιτέρως για κοσμήματα με λεπτομερή διακόσμηση ή πολλές πέτρες.

Εξετάστε το κόσμημά σας για χτυπήματα ή γρατζουνιές που μπορεί να προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, αλλά κυρίως ελέγξτε (όσο μπορείτε) τη σταθερότητα των πετρών, λαμβάνοντας υπ'όψιν ότι δεν πρέπει να κουνιούνται καθόλου.

Αν θυμάστε ότι ένα κόσμημά σας είχε κάποιο ατύχημα στις διακοπές ή σε περίπτωση που διαπιστώσετε κάτι που σας ανησυχεί ή απλώς δεν είστε σίγουρη, ο κοσμηματοπώλης σας θα μπορέσει να διαπιστώσει αν χρειάζεται κάτι και να σας προσφέρει την ανάλογη υπηρεσία.

Σωστή αποθήκευση κοσμημάτων

Σωστή αποθήκευση κοσμημάτων

Όπως ακριβώς τακτοποιήσατε κατά την επιστροφή σας όλα τα ρούχα και τα αξεσουάρ που πήρατε μαζί, έτσι χρειάζεται να φροντίσετε και τα κοσμήματα που ήρθαν μαζί σας.

Βάλτε τα προσεκτικά πίσω στη μπιζουτιέρα σας ή επιστρέψτε τα στα ξεχωριστά κουτιά τους -όπου χρειάζεται το καθένα. Ειδικά για τα μαργαριτάρια, θυμίζουμε ότι είναι απαραίτητο να αποθηκεύονται σε ατομικά πουγγιά από φυσικό υλικό και μακριά από σκληρά μέταλλα. Το ίδιο ισχύει και για κοσμήματα που είναι στολισμένα με μαλακές ορυκτές πέτρες όπως είναι το σμαράγδι, το τυρκουάζ και το οπάλιο.

Αν δεν προλαβαίνετε, δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να ακολουθήσετε τα τρία αυτά σπιτικά βήματα, ο κοσμηματοπώλης σας μπορεί να σας προσφέρει ολοκληρωμένη περιποίηση των κοσμημάτων σας, ειδικά αν υποπτεύεστε ότι στις διακοπές ήσασταν κάπως... σκληρή μαζί τους!

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε για τις υπηρεσίες φροντίδας και περιποίησης κοσμημάτων που προσφέρουμε!