Πώς να φροντίσετε τα κοσμήματά σας το καλοκαίρι

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάτι κομψότερο από ένα κόσμημα πάνω σε μαυρισμένο δέρμα. Και για κάποιο λόγο τα κοσμήματά μας φαίνονται πολύ ωραιότερα επάνω μας το καλοκαίρι.

Η αλήθεια είναι επίσης ότι τα κοσμήματά  μας δεν αγαπούν πολύ τις καλοκαιρινές μας συνήθειες. Νερό πισίνας, αντιηλιακά και υψηλές θερμοκρασίες δεν τα κάνουν πολύ ευτυχισμένα.

Αυτός ο μίνι καλοκαιρινός οδηγός θα σας βοηθήσει να προσφέρετε έξτρα στοργή στα αγαπημένα σας κοσμήματα, για να διατηρηθούν στην καλύτερη κατάσταση και να συνεχίσουν να λάμπουν.


Μη βουτάτε με τα κοσμήματά σας στη θάλασσα

Το αλάτι είναι διαβρωτικό. Παρόλο που δεν είναι αρκετό για να κάνει μόνιμη ζημιά στο κόσμημά σας, αλλοιώνει το λούστρο του και ενδεχομένως επηρεάζει κάποιες πιο ευαίσθητες πέτρες. Προστατέψτε κυρίως τα ροζ χρυσά σας κοσμήματα καθώς είναι πιο ευαίσθητα στο αλμυρό νερό.


Αποφύγετε την πισίνα

Το χλώριο και άλλα χημικά που περιέχουν οι πισίνες επηρεάζουν το λούστρο των μετάλλων και τα θαμπώνουν. Επίσης, ενεργούν διαβρωτικά σε πιο μαλακές πέτρες, όπως τα σμαράγδια, τα τυρκουάζ και τα κοράλια.


Προσοχή στην άμμο

Δεν είναι μόνο ότι μπορεί να γδάρει (έστω επιφανειακά) τα πιο μαλακά μέταλλα, είναι ότι μπαίνει και στις πτυχώσεις και τα κενά του μετάλλου, επηρεάζοντας τη λάμψη του.


Υψηλή θερμοκρασία - δεν ταλαιπωρείται μόνο το δέρμα σας

Οι ευαίσθητες πέτρες και κυρίως τα μαργαριτάρια χρειάζεται να μένουν μακριά από την υπερβολική ζέστη. Η απ' ευθείας έκθεση στον ήλιο τις επηρεάζει περισσότερο από όσο φαντάζεστε και κάποιες από αυτές μπορεί ακόμα και να ραγίσουν.


Αντιηλιακά και ενυδατικές κρέμες; Όχι στα κοσμήματα

Ενώ εσείς χρειάζεστε γενναίες ποσότητες και από τα δύο, τα κοσμήματά σας δεν τα συμπαθούν καθόλου. Τα χημικά που περιέχουν θαμπώνουν το λούστρο του μετάλλου και το υπόλειμμα που αφήνουν θολώνει τη λάμψη του. Το ίδιο ισχύει και για τις εντομοαπωθητικές λοσιόν.


Προσοχή στα σπορ

Όπως, πιθανότατα, δε γυμνάζεστε φορώντας τα κοσμήματά σας το χειμώνα, το ίδιο ισχύει και για το καλοκαίρι. Όχι μόνο για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά κυρίως για τον κίνδυνο τραυματισμού δικού σας ή απώλειας του κοσμήματός σας.

Τηρείτε τις οδηγίες και προσφέρετε στα κοσμήματά σας τη φροντίδα που χρειάζονται. Ωστόσο, αν αποφασίσετε να τα φοράτε σε παραλίες και πισίνες, θυμηθείτε:

πολύ καλό ξέπλυμα με γλυκό νερό και σκούπισμα με μαλακό πανάκι, ώστε να αφαιρεθούν όλα τα κατάλοιπα που τα επηρεάζουν.


Επιστρέφοντας στην έδρα σας, και ειδικά αν τα κοσμήματά σας ταλαιπωρήθηκαν επιπλέον με τυχόν τραβήγματα ή χτυπήματα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σας διασκέδασης, κάντε μία επίσκεψη στον κοσμηματοπώλη σας για τον απαραίτητο έλεγχο και, ίσως, ένα καλό καθάρισμα!

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον καθαρισμό κοσμημάτων.


Καλές διακοπές!